Tentokrát šlo o restauraci Františku ve Smilově ulici 310 v Pardubicích. Kontrolou byly zjištěny poměrně závažné nedostatky, proto bylo nařízeno pozastavit činnost a uvést vše do pořádku.

Byl zde shledán nedostatečný úklid, nebyly vytvořeny nebo správně užívány pracovní úseky na tzv. „čisté a nečisté“ pracovní postupy, pohromadě byly skladovány neslučitelné druhy potravin, rozpracované či hotové pokrmy a zamražované suroviny a potraviny nebyly nijak značeny.
Provozovatel okamžitě přijal nápravná opatření, uklidil, provedl sanitaci, vyklidil provozovnu od nepotřebných předmětů, potraviny ve skladu, v lednicích i v mrazicím zařízení byly označeny a uspořádány dle charakteru… za dva dny mohl opět provozovat. S pokutou ale musel počítat.

Stoly byly pokryty reklamními letáky
Povrchy v kuchyni musí být hladké, čistitelné, dezinfikovatelné. Kartony ani reklamní letáky nejsou to pravé.

Police v ledničce pokryté reklamními letáky
Stejně tak všechny plochy ve skladech, v ledničkách musí být hladké, čistitelné…
Úklidové pomůcky musí být čisté
Úklidové pomůcky musí být čisté, aby se s nimi neroznášely do provozu nečistoty. Musí se v pravidelných intervalech rovněž mýt a dezinfikovat. Doporučujeme, aby se tyto pomůcky „nepovalovaly“ na podlaze, je možné je třeba zavěsit.
Neuzavřená nádoba s odpadky
Nádoby na odpadky musí být uzavíratelné.
Neuzavřená nádoba s odpadky
Všechny potraviny musí být dohledatelné, dosledovatelné. Je potřeba vše řádně značit. Co to je, ze kdy to je, dokdy se to může skladovat.

Odbor HV a PBU dne 4. 12. 2024

FOTO KHS

Další články s tématem kontrol v provozovnách stravovacích služeb jsou ZDE.

Po uplynutí 6 měsíců od zveřejnění konkrétní provozovny bude příspěvek anonymizován, fotodokumentace bude využita jako edukační materiál.